AN VANDERLINDEN

Charbon de Beringen

AN VANDERLINDEN       

Charbon de Beringen

Dat An Vanderlinden iets met steenkool heeft, is zacht uitgedrukt. Voor haar eerste steenkoolschilderijen klopte en zeefde ze steenkool in verschillende diktes en bracht die op haar zwarte schilderijen aan, waardoor lichtschakeringen ontstonden. Zo maakte ze experimentele St.-Barbara schilderijen.

Nadien paste ze deze techniek succesvol toe op andere onderwerpen, en vervaagde de grens tussen figuratie en abstractie. Ook de grens tussen het twee- en het driedimensionale wordt doorbroken. Door het schilderen met acryl in combinatie met steenkoolgruis krijgt haar werk de allures van materiekunst.

In 2017 gaat ze nog een stap verder en begint de steenkool zelf te verwerken tot verf. Verf, die laat zien hoe rijk, hoe mooi de bodem onder onze voeten is, en uit hoeveel tinten zwart die bestaat. Verschillende soorten steenkool geven immers een verschillend zwart, ontdekte ze. Met stip haar favoriet? Het zwartste, en dus het mooiste van allemaal: Charbon de Beringen.

Na een jaar testen en ontwikkelen was haar “coalpaint” eindelijk klaar om mee te schilderen. Het resultaat krijg je hier te zien.

Top