Zebracinema - J'accuse

Roman Polanski

Een smetteloze reputatie en een onberispelijk karakter kunnen niet voorkomen dat Alfred Dreyfus (Louis Garrel) veroordeeld wordt voor het verkopen van staatsgeheimen aan Duitsland. De joodse kapitein in het Franse leger wordt vernederend teruggezet in rang en verbannen naar de onheilspellend maar toepasselijk 'Duivelseiland' genoemde plaats, aan de Zuid-Amerikaanse kust.

Kolonel Picquart (Jean Dujardin, ‘The Artist’), die net het bureau voor contraspionage geërfd heeft van een aan syfilis lijdende voorganger, vermoedt dat de bewijzen tegen Dreyfus wel eens gefabriceerd zouden kunnen zijn. Hij gaat op onderzoek uit en wil koste wat het kost de echte schuldigen ontmaskeren. 

Met coscenarist en auteur Robert Harris (‘Imperium’, 'The Ghostwriter') aan zijn zijde creëert Polanski een meeslepend misdaadverhaal dat geïnstitutionaliseerd antisemitisme in eind 19e-eeuws Frankrijk blootlegt en uiteindelijk culmineert in de publicatie van Émile Zola’s open brief aan de president: ‘J’accuse’.Juryvoorzitter Lucrecia Martel wilde het gala na de première van de film, op het filmfestival van Venetië, niet bijwonen uit respect voor slachtoffers van seksueel misbruik, maar verdedigde wel sterk de selectie van de film voor het festival. Uiteindelijk won ‘J’accuse’ in Venetië de Zilveren Leeuw, de grote prijs van de jury.

 

Meer info: klik hier

Wanneer

WO 29/01/2020 om 20:00 uur

Prijs

Tickets aan de kassa in The Roxy Theatre - Basistarief: € 8,00 - Senioren (60+) / Leerkrachten*: € 7,00 - -18 jaar / Studenten**: € 6,50 supplement lange films (vanaf 120 min): € 1,00 *Op vertoon van geldige leerkrachtenkaart **Op vertoon van geldige studentenkaart

AANRADERS

Volledig programma
Top